Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
четвртак, новембар 30, 2023
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Скупштина Шаховског савеза Републике Српске, на којој ће се делегати изјашњавати о разрјешењу садашњег и избору новог руководства ШС РС, биће одржана 15. марта у 12 часова у хотелу „Свети Стефан“ у Бањи Дворови.

Канцеларија Шаховског савеза Републике Српске примила је 24. фебруара 2020. године захтјев 25 шаховских клубова који траже одржавање Скупштине, а истог дана комплетна документација прослијеђена је предсједнику Скупштине ШС РС, који се ни послије 7 дана није огласио о овом захтјеву. Наиме, према члану 27, став 1, Статута ШС РС, сједницу Скупштине обавезно сазива предсједник Скупштине, 15 дана прије њеног одржавања.

И поред тога што је захтјев за одржавање Скупштине потписало 25 СТВАРНИХ и АКТИВНИХ клубова (сваки од њих такмичио се у неком од такмичења из званичног календара ШС РС за 2019. годину), предсједник Скупштине је то игнорисао и није се огласио у Статутом за то предвиђеном року, иако га став 2, члана 27. Статута на то обавезује.

Према стручном тумачењу правника, потписници захтјева одлучили су се да искористе могућност коју им пружа став 3, члана 27. Статута ШС РС, који регулише сазивање Скупштине, у случају да то не уради предсједник:

„Скупштина се може сазвати и у краћем року, при чему је предлагач обавезан, у приједлогу за сазивање Скупштине, предложити дневни ред и припремити образложен материјал за сједницу Скупштине“.

На тај начин избјегнута је могућност да двије трећине клубова и делегата Шаховског савеза Републике Српске буду таоци калкулација предсједника Скупштине, који може да не закаже Скупштину, или да је закаже у вријеме и у мјесту који ће одговарати његовим калкулацијама гласова и кворума.

Многи, чак и добронамјерни шаховски радници, могли би се запитати: чему оваква журба? Одговор је јасан: двовлашће, конфузија и лоше управљање Савезом што прије морају престати.

Одржавањем Скупштине 15. марта избјећи ћемо све неспоразуме и нејасноће око регистрације клубова, јер су многи клубови збуњени коме, када и како треба доставити податке, а посебно ћемо избјећи сулуду могућност заказивања и одржавања 27. кадетског и омладинског првенства РС на два мјеста у исто вријеме. Тиме ћемо од свих ратова и обрачуна спасити више десетина дјеце, њихових родитења и тренера, којима је вјероватно већ мука од евидентног раскола и двовлашћа.

Позив за скупштину односи се за сваки од 42 шаховска клуба регистрована у ШС РС за 2019. годину и свима ће материјали за сједницу бити доставЉени благовремено.

МИШЉЕЊА МОГУ БИТИ РАЗЛИЧИТА, АЛИ ЈЕДАН ЈЕ ШАХОВСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Повезане вијести:

Захтјев за одржавање Скупштине ШСРС поднијело 25 клубова

27. Кадетско и омладинско првенство РС биће одржано од 10. до 12. априла у Требињу (распис)

Конкурс за организацију 27. Кадетског и омладинског првенства Републике Српске

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares