Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
среда, мај 29, 2024
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Шаховски савез Републике Српске осјећа потребу да шаховску јавност обавијести о свом ставу у вези одржавања 21. Кадетског и омладинског првенства БиХ, које је заказано у Бихаћу за 01 - 04. јул 2021. године.

Ово такмичење није одржано прошле, 2020. године, када је домаћин требало да буде Тузла, односно Шаховски савез Федерације БиХ, што је било супротно нашим ставовима да такмичења треба одржавати, а што смо показали кроз пуну реализацију нашег календара такмичења за 2020. годину, без било каквих посљедица по здравље учесника.

Током ове године, прије свега имајући у виду финансијске разлоге, Шаховски савез Републике Српске понудио је одржавање овог такмичења на својој територији по цијени од 30 КМ за пуни пансион, што је готово двоструко мање од сада понуђене цијене. То није прихваћено, иако је постојала добра воља многих родитеља и шаховских клубова/школа према том приједлогу. 

Такмичење је потом "шетано" од Тузле, преко Зенице, да би на крају "слетјело" у Бихаћ, за који смо увјерени да у овом тренутку није идеално мјесто за било које дјечије такмичење. Поред тога, Шаховски савез Републике Српске није консултован за било које питање, укључујући и датум, приликом заказивања овог такмичења. Без усаглашавања календара такмичења и договора Шаховског савеза Републике Српске, Шаховског савеза Херцег-Босне и Шаховског савеза Федерације БиХ није могуће организовати заједничка такмичења на нивоу Шаховске Уније БиХ, што ове године није испоштовано.

Шаховски савез Републике Српске има своје званичне представнике у УО Шаховске Уније БиХ који нису консултовани о термину одржавања, нити било којим другим детаљима од стране техничког организатора Шаховског савеза Федерације БиХ.

Такође треба нагласити чињеницу да је Шаховски савез Републике Српске у протеклих 20 година у пуном капацитету учествовао, те чак и додатно попуњавао мјеста да би се обазбједило по 10 учесника у свакој конкуренцији на Кадетским и омладинским првенствима БиХ.

Наш став је био да се са заказивањем 21. Кадетског и омладинског првенства БиХ свакако сачека, док ФИДЕ - Свјетска шаховска Федерација и ЕЦУ - Европска шаховска Унија не донесу коначан став у вези одржавања европских, односно свјетских првенстава за дјецу, што се очекује у првој половини јула. Када буду познате те чињенице, околности одржавања 21. Кадетског и омладинског првенства БиХ биће много јасније.

Због свега горе наведеног, Шаховски савез Републике Српске изричито препоручује својим члановима да не учествују на 21. Кадетском и омладинском првенству БиХ од 01 до 04. јула у Бихаћу.

Апелујемо на представнике Шаховског савеза Федерације БиХ и Шаховског савеза Херцег-Босне да се у разумном року закаже сједница УО Шаховске Уније БиХ како би се усагласили календари такмичења сва три савеза те постигао договор о организацији заједничких такмичења на нивоу БиХ у 2021. години и другим важним текућим питањима.

Извршни одбор ШС РС

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares