Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
четвртак, новембар 30, 2023
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Церемонијом проглашења побједника и уручењем пехара, медаља и диплома, у Спортској дворани Олимп у Граду Сунца у Требињу затворено је 27. кадетско и омладинско првенство Републике Српске.

Учествовала су 102 такмичара из 15 шаховских клубова и школа из свих регија Републике Српске, што је велики успјех, имајући у виду озбиљну епидемиолошку ситуацију и многе препреке са којима су се сусретали организатори.

Шаховски савез Републике Српске и овог пута показао је озбиљност у припреми такмичења, а многи се слажу да је овогодишње такмичење најбоље организовано до сада. Прије свега, похвале заслужују љубазни домаћини из Града Сунца, који имају и изузетне техничке могућности да испуне и највеће захтјеве које носи ово вријеме. Технички организатор био је ШК "Требиње".

Статистички подаци

На челу листе најуспјешнијих ове године нашли су се ОШК "9. јануар" из Фоче и ОШК "Гамбит" са Пала. То није случајно, јер је сам број учесника наговјестио високе амбиције ове двије шаховске школе. Клуб из Фоче наступио је са 20 такмичара у 10 (од 14) узрасних категорија, док је клуб са Пала представљало 15 такмичара у 8 категорија.

Чланови ОШК "9. јануар" освојили су укупно 7 медаља (2 златне, 1 сребрну и 4 бронзане), а на Пале иде 5 медаља (2 златне и 3 сребрне), што овај клуб, по олимпијским критеријумима чини најуспјешнијим на такмичењу.

И док се успјех ОШК "9. јануар" из Фоче чини очекиваним, прије свега због организације клуба и улагања у рад са младим играчима, дотле је успјех ОШК "Гамбит" са Пала велико освјежење. Клуб прошле године није учествовао у расподјели медаља, али је протекло вријеме искористио за предан рад, посебно у најмлађим категоријама (до 8 и 10 година) и управо у тим категоријама његови чланови су доминирали.

Најуспјешнији град по броју медаља и даље је Бијељина. Три шаховске школе сарађују сјајно, допутовале су заједно, организованим превозом, а укупно 23 учесника освојили су укупно 10 медаља (3,3,4). Са два злата шахисти ШК "Светозар Глигорић" били су у оквиру три поменуте школе најуспјешнији.

Боје главног града Републике Српске, Бањалуке, бранили су полазници шаховске школе и клуба "Гамбит" и забиљежили озбиљан успјех са 5 освојених медаља (1,2,2), а резултат је остварен са само 9 учесника (у 4 категорије)!

Стандардно успјешни били су и млади шахисти "Младости" из Теслића. Такмичило их се троје, али су сви освојили медаље - једну златну и двије сребрне.

Похвале заслужује и домаћин, још један од нових клубова, ШК "Требиње". Већ у другој години постојања и учешћа, на такмичењу је наступило 15 чланова клуба (у 5 категорија), који су освојили 3 медаљње, по једну сваког сјаја.

Занимљиво је да су четири клуба ("Котор Варош", "Дервента", "Велемајстор" и "Озрен") наступили са по једним, али вриједним такмичаром, јер су њихови представници освојили златне медаље!

Листу учесника и освајача медаља закључују "Црвене звијезде" из Обудовца (1 сребрна медаља) и "Херцеговца" из Билеће (1 бронзана медаља).

****************

На самом крају, између много лијепих ријечи и похвала за све оне који су ово такмичење учинили успјешним, остаје свакако и жал што многи родитељи ипак нису жељели да ризикују и у оваквој ситуацији пошаљу дјецу на такмичење. На жалост, постоји и пар клубова чији руководиоци и даље воде личне и бесмислене шаховско-политичке битке, а на жалост због њихових хирова, нека успјешна и талентована дјеца остала су без медаља које би им по квалитету свакако припале.

Фотогалерија:

Повезане вијести:

Узбудљива завршница 27. Кадетског првенства Републике Српске (фото)

Шаховска младост Српске по 27. пут за титуле

Посјета делегације ШС РС Требињу - Све је спремно за младе шахисте!

27. Кадетско и омладинско првенство РС биће одржано од 06. до 08. новембра у Требињу

 

 

 

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares